Wij


Wij zijn Janneke & Anne Marije.

Anne Marije

In 2008 begon ik met een vriendin ‘menuutje in een mandje’. Hier ontdekte ik hoe onwijs blij ik word van koken voor mensen. Uit het raam hangen, wachtend op mensen die ons mandje vol voedzaam, lekker en liefdevol eten kwamen kopen.
Mensen verrassen, verbinden, verzorgen.
Dìt wilde ik doen! Ik ben toen bij de Veldkeuken gaan werken, en daar ontdekte ik onder andere mijn liefde voor taarten maken.
Mijn opa en oma hadden hun eigen banketbakkerij in Tilburg. Nu bakken we nog steeds taarten uit de bakblikken van de bakkerij.
De logistieke kant van het catering vak en taarten en soepen maken leerde ik bij de Veldkeuken bij René & Juliette.
De verfijning van het koken heb ik geleerd van Femke van de Heuvel, bij de vegetarische koksopleiding VIP Health and Nutrition in Haarlem. En ik ben een autodidact, ik heb veel geleerd uit kookboeken en op you tube.
Na een anderhalfjaar vanuit huis te hebben gekookt, hoorde ik van een plek op Rotsoord. Daar hebben we nu een keuken op het terrein bij Tafelboom. Janneke en ik hebben daar stapje voor stapje een professionele keuken gemaakt. Altijd als we aankomen in de keuken, voelen we rust, ons gezamenlijke erf, met kippen, de zagerij, plantenbakken vol met kruiden, mooie muziek op en koken.
Koken met verhalen, met elkaar, met tranen en met heel veel lachen en dan weer stilte.
Ondertussen brand het vuur onder de pannen en in mijzelf, mijn innerlijke werk vlecht er tussen door, bij Phoenix in Utrecht heb ik de 3-jarige opleiding gevolgd voor professionele communicatie. Yin yoga, human design, meditatie etc. Om me dubbel te voeden. Dit is voor mij belangrijk.
Ik hou echt van met m’n handen bezig zijn en ben waanzinnig nieuwsgierig naar mensen. Ik maak keramiek bij Noot en zo, wat ik geweldig ontspannen vind, mijn handen in de klei, oer. Een aantal jaar geleden heb ik bij Maud Fontein een foto cursus gedaan, waardoor ik me zekerder voel in de techniek van het foto’s maken. Ik word dus ook heel blij om foto’s van ons eten te maken.
Op you tube maak ik met zoveel plezier kookfilmpjes. Zie you tube icoontje rechts onderaan de site! Veel plezier!
Ik verheug me op wat het leven voor mij en ons in petto heeft.


Janneke

Derde kind van 4. Opgegroeid in de buitensteden van Rotterdam & Den Haag. In mijn gezin was er altijd aandacht voor eten. Eenvoudig en goed; römertopf, ovenschotels en stamppotten. 
Tutti frutti, kapucijners en pannenkoeken.
Vanaf mijn tiende jaar kookte ik eenmaal per week, meestal samen met mijn zus. Ieder kind kwam eenmaal per week aan de beurt en er kwamen langzaam gerechten op tafel uit verre landen. 
Wanneer je gekookt had, mocht je de taken daarna verdelen: afruimen, voorspoelen, afwassen en afdrogen.
Ik heb lange tijd een haat-liefde verhouding met eten gehad. Dat begon in mijn tienerjaren. Overeten of een week alleen maar appels. Tot 5 jaar geleden. Vandaag de dag vertelt mijn drang naar eten en hoe ik eet, veel over wat er in mij leeft als persoon. Langzaam eten en de tijd nemen blijft een alledaagse oefening.
In 2010 besloot ik uit het onderwijs te stappen. De lol in het lesgeven was weg. Zoveel nadruk op de cognitieve ontwikkeling. Waar waren de zintuiglijke prikkelingen en ervaringen voor de kinderen gebleven? En voor mij?
Ik begon met koken en ik kwam op adem: proeven, ruiken, voelen. De dankbaarheid van de gezinnen waar ik voor kookte, bracht me een stukje dichter bij mezelf.
Samen met Anne Marije begon het avontuur. Onze keuken werd elk jaar een beetje professioneler.
Onze opdrachten deden we samen. Steeds meer raakten we vervlochten en hebben we geweldige ervaringen verzameld, mooie gerechten en diepe inzichten. 
Ik ben een kok, maar niet alleen dat. Alles rondom koken vind ik leuk. Ik hou van alle lagen van dit vak. Ik ervaar het hele kookproces eigenlijk als iets ceremonieels; van tillen, sjouwen, wassen, recepturen bedenken, pionieren, mislukken, ontdekken, stressen, herpakken, verbeteren, verzorgen van de ruimte tot aan echte aandacht voor mijn gasten.
De afgelopen vijf jaar ben ik me ervan bewust geworden, dat ons voeden op zoveel meer manieren kan dan enkel, goed eten. 
Ik heb een ademcoach-opleiding gedaan in 2018 en hier ontdekte ik dat zuurstof ons ook voedt, heelt en versterkt. Een bewuste ademhaling zet ik nu in wanneer ik geneigd ben onnodig te gaan eten. Door goed te ademen, heb ik minder voedsel nodig.
Verschillende retraites hebben me veel inzichten gegeven, zoals Primal Childhood Deconditioning & The Matrix van Puja Lepp. 
In de oefeningen en opdrachten die ik daar kreeg werd veel fysiek werk verricht. Via het lijf diepe ontdekte ik patronen, deze ontdekken, aanraken, ervaren, doorvoelen, erbij te blijven, creëerde vervolgens ook weer ruimte en ruimte voor compassie en verandering Wat een voeding waren deze retraites!
Op de sportschool HRNSTR 33 geef ik Pilates & Bodyshape lessen. Ik vind het geweldig om samen ons lijf sterk en soepel te houden. Het samen beoefenen van Pilates heeft voor mij iets magisch. Pilates is sporten niet vanuit wilskracht, maar luisteren naar je lichaam, het opvolgen van de instructies en net genoeg doorpakken zodat je wel echt traint.
Anne Marije & ik.
Ik ben Anne Marije dankbaar voor al die uren, dagen, weken, maanden en jaren in de keuken.
Wat een meltingpot aan levensverhalen hebben we met elkaar gedeeld en doen we nog steeds!
Alsof we letterlijk werken in het hart van het aardse bestaan, brandstof voor het leven.
Lieve Anne Marije: ‘We feed each others fire and fire spreads easier if there is good fuel! 


Alle dank aan onze lieve vriendin die deze prachtige foto van ons heeft gemaakt!
Isis Torensma | www.mammarazzi.nl